Težava z zobmi je izredno neprijetna zadeva, s katero se srečuje veliko število ljudi. Na zobne težave vpliva veliko stvari, najpogosteje je za izgubo zob odgovorna bolezen dlesni imenovana tudi paradentoza, lahko je izguba zob tudi starostnega pomena ali pa v nekaterih primerih tudi neustrezna higiena zob. Podrobneje si lahko o zobni protezi, ki jo uporabljamo kot pripomoček preberete na različnih spletnih straneh.  Če na kratko pojasnimo kaj pravzaprav je zobna proteza, govorimo o medicinsko tehničnem pripomočku, ki nadomesti manjkajoče zobe. Občutek v ustni votlini seveda ni enak, kot da če bi imeli svoje zobe, se pa dandanes zobna proteza izredno približa tako z materiali in obliko našim naravnim zobem. Poznamo dva tipa zobnih protez, tako imenovano totalno zobno protezo in delno zobno protezo.zobna proteza

Vaš izbrani zobozdravnik vam bo glede na vaše zobozdravstveno stanje in število manjkajočih zob svetoval, katera zobna proteza je najbolj primerna za vas. Totalna zobna proteza se običajno uporablja, ko nam manjka večje število zob in je izdelana tako da se popolnoma prilagaja našim dlesnim in nam omogoča jasen govor in dobro žvečenje hrane. Delna zobna proteza je namenjena predvsem nadomeščanju le nekaj manjkajočim zobem, sestavljena iz kovinskega dela, ki vam ga vaš zobozdravnik lahko pričvrsti na preostale zobe. Tudi v tem primeru je  prilagajanje z materiali in obliko nujno potrebna, da vam zobna proteza omogoča dobro žvečenje in jasen govor.

Uporabi zobne proteze, se lahko izognemo z redno skrbjo in ustrezno higieno za svoje zobe in rednim obiskom zobozdravnika, da nam lahko pravočasno odkrije zobozdravstvene težave ali bolezni ustne votline, ki jih lahko, če so odkrite pravočasno upočasnimo in v nekaterih primerih celo pozdravimo. Zobje so izrednega pomena ne samo iz estetskega vidika, temveč tudi jasnega govora in dobrega grizenja hrane, ki nam omogoča tudi dobro predelavo hrane in s tem tudi vpliv na naše zdravje.