Če imate otroke ste sigurno naleteli na vprašanje:>>”Mami, mami ali lahko dobim svojega hišnega ljubljenčka?”<<. Kaj sedaj odgovoriti, seveda je odvisno od starosti otroka, kakšnega ljubljenčka ima vaš otrok v mislih in seveda kaj si vi mislite, če je pripravljen prevzeti odgovornost in skrb za žival. Veliko staršev udobi željo svojemu otroku, ampak nekateri otroci so premajhni, premladi za skrb za žival. Seveda tudi pomembno kakšen hišni ljubljenček je in kako zahteven je. Če bo otrokov to prvi ljubljenček je priporočljivo, da za začetek dobi kakšno žival ki ne potrebuje veliko oskrbe npr. ribe, paličnjaki, mogoče tudi želve. Če pa je vaš otrok že imel ljubljenčka in si ga želite tudi vi, pa si izberite na primer psa, zajčka, mačko, papigo ali hrčka. Seveda sta pse in zajček potrebna veliko več odgovornosti in oskrbe, zato tudi bodite pripravljeni pomagati pri dolžnostih, ki jih ima otrok do hišnega ljubljenčka.

Pred nakupom vašega bodočega ljubjenčka pa se prepričajte da to ni samo trenutna želja vašega otroka ampak, da je neka stalnica, ki si jo otrok zelo želi že dalj časa. Ko ste se odločili za žival, ki bi jo radi imeli si poglejte kaj potrebuje, kakšna je njegova oskrba in ocenite ali bi bila ta žival prezahtevna za vašega otroka. Če se odločite za psa, poskrvite da bo imel dovolj prostora in družbe v nasprotnem primeru bo svojko energijo usmeril  v druge stvari na primer grizenje pohištva.

Če se odločite in otroku izpolnite željo vedite, da bo z ljubljenčkom preživel čudovite trenutke, ki  si jih bo zapomnil. Hišni ljubljenček je nekaj najlepšega v življenju kar se ti lahko zgodi. Ko pa imate ljublejnčka skrbite zanj tako kot je treba, drugače se sploh ne spuščajte v to saj vsako leto veliko preveč živali pristane v zavetišču.