Običajno ljudje skozi obdobje večih let spoznamo, kako zelo pomembno je varčevanje in vezava denarja za daljše časovno obdobje. Praktično nemogoče je namreč načrtovati daljše časovno obdobje, ne da bi ob tem pomislili tudi na finačno situacijo. Načinov varčevanja je več, najbolj pogosta med njimi pa je zagotovo vezava denarja. O tem si lahko več preberete tudi na http://www.depoziti.si/vezava-denarja.html. Še vedno za tovrstno varčevanje največkrat uporabljamo banke, saj nam država omogoča trdno jamstvo do depozitov v vrednosti 100.000 evrov – tudi če gre v vmesnem času banka v stečaj ali prisilno likvidacijo. Naš vezan denar do omenjene vrednosti bomo torej vsekakor lahko izterjali nazaj – direktno iz državnega proračuna.

Vezava denarja

V kolikor se odločite, da bo vezava denarja za vas potekala preko banke, ne gre prezreti tudi zajamčenega donosa, ki ga pri varčevanju z vzajemnimi skladi ni nujno pričakovati. Z vsakim dopolnjenim letom se tudi naša finančna odgovornost povečuje, zato je vezava denarja zelo modra odločitev, če si želimo na daljše časovno obdobje privarčevati nekaj denarja in ga nato namensko izkoristiti. Vse več staršev se tako npr. ob rojstvu svojih otrok odloči za vezavo denarja z namenom otrokovega šolanja – na tak način bo družina lahko mirno dočakala leta, ko bo za šolanje otrok potrebno več denarja, saj jih bo ravno vezava denarja “rešila” tovrstnih skrbi – denar bo varno naložen počakal priložnost.

Hranilnice in banke ponujajo zelo različne višine obresti za vezane vloge. Če se odločimo denar vezati za daljše časovno obdobje, to praktično pomeni, da se denarju odpovedujemo za dlje časa, vendar bodo posledično tudi obresti višje. Vezava denarja za krajše obdobje pa pomeni večjo likvidnost depozita, hkrati pa nižje obresti.

Ker se višina obresti razlikuje od banke do banke, naj vam ne bo samoumevna vezava denarja pri vaši matični banki – v kolikor se odločate za daljšo vezavo, bo za vas najbolj racionalno, če se boste pozanimali pri različnih bankah in na koncu izbrali tisto, ki vam nudi najustreznejše pogoje – najvišje obresti.