Kot verjetno že veste, so toplotne črpalke naprave, ki premikajo toploto iz enega prostora do drugega, z namenom ogrevanja objektov v hladnejših časih in hlajenja v poletnih mesecih. Proces deluje tudi pri nižjih temperaturah, saj se v naravi vedno nahaja naravna toplota, ki jo je mogoče izkoristiti.

V osnovi delimo toplotne črpalke na tri različne tipe. Prvi črpajo toploto iz zraka, drugi pa iz vode ali zemlje. Toplotna črpalka zrak/voda je v tem primeru enostavnejša za namestitev, saj za črpanje toplote ni potrebno nameščati različnih kolektorjev in zbiralnikov. Za namestitev toplotne črpalke voda/voda, boste potrebovali tudi posebno dovoljenje za izgradnjo.

toplotne crpalkeKako je s segrevanjem vode? Toplotne črpalke, namenjene ogrevanju prostorov, običajno segrevajo tudi sanitarno vodo. Po večini, imajo vgrajeno vso tehnologijo za segrevanje vode, nekatere pa imajo vgrajen tudi bojler.

Kaj pa ogrevanje starejše hiše s slabo izolacijo? Toplotno črpalko je mogoče namestiti v katerokoli stavbo, seveda pa se bo njena učinkovitost takrat zmanjšala zaradi različnih izgub, ki jih proizvaja že sama stavba. Vsekakor vam priporočamo, da opravite celostno obnovo hiše (zamenjate okna in izolacijo) ter nato dodate toplotno črpalko.

Ker se vsaka naložba v znižanje energijske porabe stavbe stavbe, z namestitvijo toplotne črpalke ni prav nič drugače. Ne glede na to, kakšen tip črpalke boste izbrali, si boste lahko v vsakem primeru z njo močno pomagali, vsaj v prehodnih mesecih, ko centralno ogrevanje še ni potrebno. S toplotnimi črpalkami lahko ogromno prihranite že v poletnih mesecih, ko za ogrevanje sanitarne vode ne boste potrebovali nič drugega. Seveda izberite črpalko, prilagojeno na vaše potrebe in potrebe vaše stavbe. Izberite primerno grelno število ter velikost črpalke, hkrati pa upoštevajte ogrevalne vire, ki jih imate na razpolago v svoji okolici. Stroški vzdrževanja toplotne črpalke so izjemno nizki, ali pa jih sploh ni – seveda ob pravilni namestitvi črpalke. V trgovini eMundia vam ob nakupu naših izdelkov nudimo tudi ugodno montiranje.