Zakaj je pohodništvo med najbolj priljubljenimi oblikami aktivnega preživljanja prostega časa? Bržkone je velik razlog v tem, da gre za dejavnost, ki ne zahteva kakšne posebne opreme, niti posebnega treninga ali znanja. Potrebni so le dobri pohodni čevlji, nato pa se lahko s pohodništvom ukvarja prav vsak. Seveda se potem pohodniki razlikujejo v dolžini in zahtevnosti svojih odprav, pa tudi v namenih in ciljih rekreacije, a v izhodišču smo vsi enaki in vsi povsem neomejeni.

A prav zato, ker postavlja pohodništvo le en konkreten pogoj, je pametno temu posvetiti še toliko več pozornosti. Dobri pohodni čevlji so osnovna oprema vsakega pohodnika, brez katere se preprosto ne moremo odpraviti niti na kakšno krajšo turo. Od obutve pa je v končni fazi največ odvisno, kako se bomo pri pohodništvu počutili in kako dolgo bomo v tej dejavnosti uživali. Žal se prepogosto zgodi, da zaradi slabih čevljev nad pohodništvom zgodaj obupamo – z izbiro pravih čevljev se temu z lahkoto izognemo.

pohodni čevlji

Glavne odlike pohodnih čevljev

Pohodni čevlji morajo imeti nekatere lastnosti, pri katerih si ne smemo privoščiti nikakršnih kompromisov. Na prvem mestu je gotovo udobje, ki je ključnega pomena tako pri kratkih kot pri daljših turah. Dobro oblazinjen in stabilen čevelj bo bistveno olajšal korak, medtem ko neposrečena izbira s tega vidika hitro vodi v žulje in odrgnine, morda pa celo poškodbe. Dober pohodni čevelj je kot ulit in nanj med hojo skorajda pozabimo, slab pa bo stalno opozarjal na svoje pomanjkljivosti.

Druga ključna lastnost pohodnih čevljev je kakovost, ki se kaže v vzdržljivosti, življenjski dobi in odpornosti na vse mogoče dejavnike, ki ogrožajo dobrobit obutve pri raznolikih turah. Treba se je zavedati, da so čevlji pravzaprav potrošni material, ki ga moramo stalno menjati. Sploh tisti, ki hitro preštevajo kilometre po zahtevnih terenih, se pogosto vračajo v trgovine po novo obutev. Je pa bistvena razlika med čevlji, ki skozi celotno življenjsko dobo zagotavljajo odlično izkušnjo, in tistimi, ki zdržijo celo sezono le s stalnimi težavami.

O tem, kako dobro se bodo obnesli pohodni čevlji, odloča še nekaj drugih dejavnikov, pa tudi mnoge podrobnosti, ki jih je težko vnaprej predvideti. Obutev je treba pač preizkusiti na terenu.