Na vseh izdelkih, strojih itd., izdelanih iz kovine, se prej ali slej začne nabirati rja oz. korozija, ki vpliva na izgled produkta/stroja (ta je veliko grši). Zaradi grdega izgleda kovinskega izdelka/stroja še ni potrebno zavreči, saj se da to situacijo rešiti – peskanje je popolnoma varen postopek, ki bo vsem kovinskim izdelkom, ki jih imate povrnil prvoten lep videz, zato boste izdelke, stroje itd. z veseljem uporabljali še naprej.

Pri peskanju kovin se ne uporablja nobenih škodljivih snovi, zato je postopek popolnoma varen in neškodljiv. Kot že rečeno, se peskanje uporablja takrat, ko želite odstraniti korozijo s kovin, pogosto pa se tega postopka poslužujejo tudi takrat, ko želijo neko površino pripraviti za nanos barve ali laka, jo očistiti ali utrditi. Tovrstno metodo čiščenja materialov se lahko izvaja na več materialih – poleg kovine lahko peskanje uporabite tudi na steklu, lesu, betonu, plastiki, kamnu ipd. Da ne boste rekli, da s peskanjem dosežemo zgolj praktične namene naj vam povemo, da lahko s peskanjem poskrbite tudi za odlične dekorativne in strukturne učinke.

peskanje
Vas zanima kako poteka čiščenje nečistoč s peskanjem? Preprosto – stisnjen zrak ustvari pnevmatski pospešek abrazivnega oz. brusilnega medija, ki ga s prav posebno napravo pospešujejo vse dokler ne dosežejo velikih hitrosti, s tem pa ciljajo in obstreljujejo neko površino, ki jo želijo očistiti. Visoka kinetična energija abrazivnega medija torej odstrani nečistoče.

Peskanja se poslužujejo v najrazličnejših panogah, denimo v avtomobilski, farmacevtski, letalski, kemijski ter elektro industriji. Peskanje v letalski industriji npr. poskrbi za mnoge dekorativne elemente v notranjosti, enako je v avtomobilski industriji. V farmacijski panogi lahko s peskanjem dosežemo površinsko hrapavost ali pa končno površinsko obdelamo komade po nekih predpisanih standardih. Na področju kemične industrije lahko s peskanjem odstranimo korozijo s proizvodnih strojev in ostale opreme ali pa saniramo rezervoarje in tlačilne posode. Peskanja se poslužujejo tudi v elektro industriji, kjer pripravljajo površine za metalizacijo ali barvanje ipd.