Nevrološki pregled, diagnostični testi in postopki, katere opravijo na Klinika-omnia.si, so pomembna orodja, ki zdravnikom pomagajo potrditi ali izključiti nevrološko motnjo ali drugo zdravstveno stanje. Pred stoletjem je bil edini način za postavitev dokončne diagnoze številnih nevroloških motenj obdukcija po smrti osebe. Danes novi instrumenti in tehnike omogočajo znanstvenikom, da ocenijo žive možgane in spremljajo aktivnost živčnega sistema, ko se ta pojavi, zato se opravi nevrološki pregled. Zdravniki imajo zdaj zmogljiva in natančna orodja za boljše diagnosticiranje bolezni in preizkušanje učinkovitosti posamezne terapije.

 nevrološki pregled

Morda so se najpomembnejše spremembe v zadnjih 10-ih letih zgodile pri genetskem testiranju in diagnostičnem slikanju. Veliko smo se naučili s sekvenciranjem človeškega genoma (celoten niz človekovih genov) in razvojem novih tehnologij, ki zaznavajo genetske mutacije. Izboljšane tehnike slikanja zagotavljajo slike visoke ločljivosti, ki zdravnikom omogočajo ogled strukture možganov, zato se opravi nevrološki pregled. Specializirane metode slikanja lahko vizualizirajo spremembe v možganski aktivnosti ali količine določenih možganskih kemikalij. Znanstveniki še naprej izboljšujejo te metode, da zagotovijo podrobnejše diagnostične informacije, ko jih nudi nevrološki pregled.

Raziskovalci in zdravniki uporabljajo različne diagnostične slikovne tehnike ter kemične in presnovne teste za odkrivanje, obvladovanje in zdravljenje nevroloških bolezni. Številne teste je mogoče opraviti v zdravniški ordinaciji ali v ambulanti, pri čemer je tveganje za osebo malo ali sploh ne. Nekateri postopki. ki jih vsebuje nevrološki pregled, se izvajajo v specializiranih okoljih za ugotavljanje določenih motenj ali nepravilnosti. Odvisno od vrste testa so lahko rezultati takojšnji ali pa lahko traja nekaj časa za obdelavo podatkov.

Nevrološki pregled oceni motorične in senzorične sposobnosti, sluh in govor, vid, koordinacijo in ravnotežje. Lahko tudi testira duševno stanje, razpoloženje in vedenje. Pri pregledu se uporabljajo pripomočki, kot so glasbene vilice, svetilka, refleksno kladivo in orodje za pregled očesa. Rezultati nevrološkega pregleda in bolnikova zgodovina se uporabljajo za določitev seznama možnosti, znanega kot diferencialna diagnoza, ki pomaga določiti, kateri dodatni diagnostični testi in postopki so potrebni.