Kokosovo oljeKokosovo olje je znano kot zelo okusno in tudi zdravo jedilno olje. Kokosovo olje pridobijo iz kokosovega oreha in sicer iz mesa iz zrelega kokosa. Kokos raste na kokosovi palmi, ki se ji tudi reče Cocos nucifera. Kokosova palma je seveda najpomembnejša kulturna rastlina seveda v celem tropskem pasu.

V celem tropskem svetu je kokosovo olje najbolj glavni vir maščob seveda v prehrani ljudi. Kokosovo olje uporabljajo že več generacij. To olje se uporablja v zdravilih, prehrani in tudi v industriji. Kokosovo olje je zelo toplotno stabilno. Ta lastnost je zelo primerna za kuhanje pri zelo visoki temperaturi npr. pri cvrtju. Kokosovo olje je zelo stabilno in zato tudi počasi oksidira. Odporen je tudi proti žarkosti in zaradi tega ima tudi rok trajanja do 2. leti. Različne organizacije kot so World Health Organization, FDA, National Health Service, American Heart Assocation in še mnoge druge organizacije seveda odsvetujejo prekomerno uživanje kokosovega olja, ker ima zelo visoko raven pri nasičeni maščobi. Nad 26°C je kokosovo olje v tekočem stanju in prozorno. Pri ohlajanju se pa olje strjuje. Pod 23°C je olje v trdem stanju in snežno bele barve. Kokosovo olje ni treba hraniti v hladilniku. Kokosovo olje ima seveda svež vonj kokosa in sladkast okus. Ker se olje hitro vpije v našo kožo ne daje nobenega mastnega občutka.

Upamo da smo Vam povedali dovolj informacij o kokosovem olju in njegovi uporabi.