Dobili ste neko hudo dobro idejo za spletno stran, vendar pa še nimate registrirane domene. Ali veste sploh kako poteka registracija domene? No, to si lahko preberete na naslednjem naslovu www.optimizacijaspletnihstrani.si/registracija-domene/.

Če pa želite izvedeti skrajšano verzijo, oziroma izvedeti še kaj poleg tega kako poteka registracija domene, pa vas vabimo da si preberete ta članek do konca, ali pa vsaj do predzadnjega stavka.

registracija domene

No, da se vrnemo k vaši zgornji ideji o hudi spletni strani, ali pa kateri drugi, zaradi katere bi potrebovali spletno stran in vas sedaj zanima registracija domene.

Najprej bo potrebno razmisliti o samem url naslovu. Problem se lahko pojavi že kar tukaj, če niste izvirni. Določene domene, kot je recimo google.si ne boste nikakor mogli imeti saj jo “nekdo” že ima. Registracija domene bo mogoča le če bo naslov do vaše spletne strani unikaten. Z veseljem bi dam dali primer naslov domene, ki je prost, vendar če razmišljamo v naprej, bo lahko ta naslov že zaseden in bo naš članek napačen.

Če želite registrirati domeno “dobra-televizija”, je registracija domene pri slovenskih ponudnikih možna z naslednjimi top-level domenami; .eu, .si, .biz, .org, .com in še nekaj drugih. Če katerakoli kombinacija ni prosta potem imate pač nesrečo.

Ni pa tukaj še konec, registracija domene je možna tudi v drugih državah. Vsaka država je dobila svojo top-level domeno in teh je ogromno, nekatere so na voljo navadnim smrtnikom, druge kot je recimo .tv pa lahko dobijo le spletne strani z ustrezno multimedijsko vsebino. Recimo “naša” stran bi lahko potem bila dobra-televizija.tv, v primeru, da bi zares nudili multimedijske storitve.

Registracija domene je torej mogoča, ko z orodji preverimo ali je neka domena prosta. Če je ta prosta, potem smo že skoraj na konju. V tem koraku, bi bilo dobro, da domeno čimprej registiramo. Za to moramo obiskati pravega ponudnika in jim podati vse potrebne podatke. Katere? To ponavadi piše na njihovi spletni strani ali pa vam sporočijo.