Kako bi se počutili, če bi vsa tehnologija kar naenkrat nehala delati? Zagotovo bi to za vse pomenilo konec sveta. Danes skorajda ni človeka, ki v lasti ne bi imel pametnega telefona. Za marsikoga je pametni telefon nepogrešljiv, brez njega pa se počuti zgubljenega in ne ve kako bi porabil svoj čas. Telefoni nas spremljajo že na vsakem koraku, na avtobusu, vlaku, sprehodu, jutranji kavi, počitku, v avtu, službi, šoli in še mnogo drugih dejavnostih, ki jih opravljamo. Telefoni tako rekoč skorajda ne zapustijo naših žepov in rok. Z mnogo funkcijami, ki nam jih ponuja pametni telefon, se lahko pogovarjamo na razdaljo, lahko si odgovorimo na vprašanja, se kratkočasimo, poslušamo glasbo, ohranjamo slike in spomine, spremljamo ostale ljudi, z njimi delimo naše vsakdanje aktivnosti in še mnogo drugih funkcij. Toda kakšen vpliv imajo vse te funkcije na nas?

pametni telefon

Telefoni obstajajo že kar nekaj časa, toda današnji pametni telefon se zelo razlikuje od tistih telefonov, ki so jih uporabljali naši starši in stari starši. Prvi telefon je bil izumljen leta 1876, izumil pa ga je Aleksander Graham Bell. Takratni telefoni so bili zelo preprosti, katerih edina funkcija je bila klicanje. Ker so bili telefoni takrat še redkost, so jih imeli le bogati ljudje, medtem, ko danes so telefoni dostopni prav vsem. Razvoj telefonov je potekal zelo hitro. Že približno 100 let po razvoju prvega telefona je Martin Cooper izumil prvi mobilni telefon, bil pa je bolj podoben zidaku kakor telefonu. Prvi pametni telefon pa smo dobili že samo po 14 letih po izumu mobilnih telefonov. Razvoj telefonov je torej potekal zelo hitro, pripeljal pa nas je do današnjih funkcij pametnih telefonov

Pametni telefoni so najbolj razširjeni med mladimi, ki jih skorajda ne izpustijo iz rok. S pametnimi telefoni se jih je velika večina srečala že v otroštvu, zato jim njihovo delovanje in g+funkcije noPreko njih komunicirajo s prijatelji in znanci, na aplikacije, kot so Facebook, Instagram, Snapchat in še mnogo drugih pa objavljajo svoje aktivnosti, slike in veliko drugih podatkov. Pri deljenju svojih podatkov na socialnih omrežjih pa so pogosto nepazljivi, saj se ne zavedajo, da kar enkrat pristane na internetu, je pozneje zelo težko, oziroma skorajda nemogoče odstraniti. Pri mladih je znamka in oblika telefona zelo pomembna. Najbolj zaželeni so vitki telefoni z velikimi zasloni. Najbolj zaželeni so pametni telefoni znamke Apple, saj na nek način odražajo posameznikov status.

Nekateri odrasli še vedno prisegajo na navadne mobilne telefone s tipkami, vendar se jih vseeno vse več odloča za nakup pametnega telefona. Navadne telefone uporabljajo predvsem tisti, ki želijo, da je njihov telefon trpežen in odporen na dejavnike, s katerimi se srečujejo v službi ali doma, za pametni telefon pa tisti, ki ga potrebujejo bodisi v službi ali pa samo ne želijo zaostajati za mladino.

Najmanj uporabnikov pametnih telefonov je med starejšimi, ki prisegajo na stari način življenja, toda vseeno jih ima veliko že v lasti pametni telefon, saj ne želijo zaostajati za časom in razvojem sodobne tehnologije.