Večina ljudi se vsaj enkrat v življenju sreča s tegobo, ki jo imenujemo glivice na nohtih. Gre za nadležno stanje, ki ga moramo kar čim prej odpraviti, sicer se lahko razširi na celoten noht in naprej. Imate težave z glivicami na nohtih? Berite naprej.

glivice na nohtih

Gre za stanje, kadar noht, največkrat na nogi, spremeni barvo, se odebeli in ne nazadnje začne tudi odstopati, če glivic pravočasno ne odpravimo. Glivice na nohtih so največkrat posledica vlažnega okolja, saj se glivice najraje zadržujejo tam, kjer je veliko vlage. Potrebujejo jo za svojo rast, zato glivice lahko dobimo v javnih prostorih, kot so bazeni, javne kopalnice, kozmetični saloni pa tudi, kadar se potimo, v športnih čevljih, kjer je pot večkrat prisoten in podobno. Glivice na nohtih vstopijo v noht prek neke poškodbe nohta ali predelih ob samem nohtu, potem pa se zadržijo v nohtu in se tam tudi razmnožujejo, sploh če imajo an voljo dovolj vlage, saj jim ta odgovarja. Sicer niso zelo nalezljive, prav lahko pa jih dobimo, na primer, tudi doma, od družinskega člana, ki jih ima. Kako? V kopalni kadi ali pod prho, z uporabo pripomočkov za higieno nohtov in nog ter tako naprej. Če glivice na nohtih opazimo kaj kmalu, se jih lahko rešimo brez večjih težav. Opazili jih boste tako, da boste na nohtu morda videli spremenjeno barvo, morda bo del nohta postal bel ali rumen. Potem, ko se glivice širijo, se bo tudi ta barva razširila na večji predel nohta, noht bo postal debelejši, neugleden na pogled, morda bo začel odstopati in na koncu tudi razpadati.

Glivice na nohtih so na srečo nekaj, česar se lahko rešimo s pomočjo naravnih pripravkov, ki jih imamo doma. Tisti, ki so se jih uspešno rešili, poročajo o obkladkih s kisom, pomaga pa tudi smrekova smola, naravna stvar slovenskih gozdov, ki je na voljo tudi na zgornji povezavi.