Ljudje zaradi svojega zdravja ali česa drugega se poslužujejo raznih diet. Dieta ne pomeni vedno neko hujšanja, ampak da ne smejo jesti določene hrane zaradi bolezni. Nekaj si lahko preberete tudi na tej spletni strani https://nutrimentum.si/brezglutenska-dieta-da-ali-ne/ kjer je lepo vse napisano o brezglutenski dieti. Ta dieta je danes najbolj aktualna lahko rečemo. Mnogo ljudi je na gluten alergičnih ali imajo kakšne druge težave. Kot sem omenila diet je ogromno in za različne namene jih ljudje uporabljali, v tem članku pa se bomo posvetili brezglutenski dieti, ker je še mnogim velika neznanka.

Dieta, ki ne vsebuje glutena ni za vsakogar. Gluten je sestavina, ki nekaterim povzroča velike težave. Ko to ugotovijo oziroma zdravniki se morajo izogibati hrane, ki vsebuje gluten. To ni nič nevarnega ali strašljivega. Edino težko se je od začetka prilagajati in iskati recepte. Da povem, gluten se nahaja v pšenici, ječmenu, v rižu, piri, lahko bi rekli v žitaricah. Danes se ni težko prilagajati taki dieti, saj dobimo v trgovinah sestavine, ki ne vsebujejo glutena. Dieta je beseda, ki jo nekateri narobe razumejo in si predstavljajo. Mnogo krat pa je dieta povezana z raznimi boleznimi pri človeku.

dieta

Za tiste, ki smo zdravi in bi radi na nek način izključili iz hrane gluten, ni najbolj priporočljivo. Vsi kateri smo zdravi in ne rabimo posebne diete se prehranjujmo normalno naprej. Hitro lahko pride težava in boste iskali načine kako kaj iz prehrane izključiti. Lahko rečemo, če smo zdravi smo lahko srečni. Ker tisti, ki ne smejo vsega pojesti niso najbolj srečni. Najhujši je začetek, kasneje se človek navadi na drugačen način prehranjevanja. Celiakija je tista vrste bolezni, ki postaneš občutljivi na gluten. Bolečine v trebuhu, napenjanje, mehko ali trdo blato in še mnogo več so simptomi. Ampak danes lahko vse premagamo ali z zdravili, če pa ne pa na drug način.