Bolečine v križu so pogosta težava skoraj vsakega izmed nas, ki živimo v sodobni civilizaciji. Močne bolečine v križu lahko občutite zaradi dolgotrajnega in nepravilnega sedenja, napačnega stola in postelje, menstrualnih težav, bolezni ali nesreče. Naše telo namreč ni narejeno za to, da bi sedelo vas čas pred ekrani, med jedjo in med počitkom, med pogovorom, med ribarjenjem in še bi lahko naštevali. Že od rojstva nas učijo sedeti na stolih, najprej nas na njega pritrdijo, nato sedimo kar sami in to precej časa na dan. Zato oslabijo mišice in se začnejo poškodbe.

 bolečine v križu

Ni treba, da je tako, ker se bolečine v križu dajo odpraviti neglede na vaša leta in tudi pri večini bolezni ter poškodb s pomočjo pravilnih vaj in fizioterapije. Hkrati se priporoča, da se več gibljemo ter ne sedimo več toliko časa na dan na stolih. Stoli pa morajo biti udobni in taki, da podpirajo hrbet ter vrat, da ne povzročajo bolečin. Najboljši so anatomski, ki so narejeni po naši hrbtenici. Nekateri imajo tudi oporo za noge, vrat in ledveni del.

Če imate bolečine v križu zaradi vašega ležišča, ker je preveč trdo ali preveč mehko glede na vašo težo, ga morate zamenjati. Zamenjajte tudi stara poležana ležišča s polomljenimi vzmetmi, ki imajo udrtine in niso več primerna za zdrav spanec in vašo hrbtenico. Posvetujete se s podajalcem, kaj je za vas primerno.

Ko boste odpravili vse vzroke, ki vam povzročajo hude bolečine v križu, potem bo tudi fizioterapija še bolj učinkovita. To je uradna veda, ki jo je medicina priznala in jo izvajajo usposobljeni strokovnjaki s pomočjo rok, gibov in tudi s pomočjo sodobnih strojev, ki delujejo na žarke ter zvok in toploto ter elektro magnetno valovanje in prodrejo globoko v tkiva ter olajšajo napetosti ter bolečine.

Pogovorite se s fizioterapevtom o vaših bolečinah in predlagal vam bo, kaj lahko naredijo za vas in v kolikšni meri tudi za poškodovance in tiste, ki imate bolečine zaradi bolezni.