Biološka čistilna naprava je obvezna za čiščenje voda tam, kjer nimate možnosti priklopa na javno kanalizacijo. Mala čistilna naprava – biološka je odlična rešitev za vsako hišo, stavbo in vikend. Gre za napravo, ki stimulira naravne biološke procese v naravi, s katerimi očisti odpadne vode iz stavbe tako, da lahko čista odteče naprej v naravo. Naravna biološka čistilna naprava je lahko betonska ali plastična in je umeščena blizu stavbe tako, da se je ne vidi, ničesar ne ovira, čez njo se da peljati ali hoditi in je na dosegu vozil, ki čistijo odpadno blato.

biološka čistilna naprava

Biološka čistilna naprava mora biti dovolj velika glede na velikost stavbe in število uporabnikov v njej. Tudi glede na porabljeno vodo. To bo preračunal mojster, ki vam bo postavil čistilno napravo na mesto, kjer je najbolj primero za to. Verjetno kar tam, kjer je sedaj greznica. Za novogradnje pa je v vsakem primeru že določeno, kje mora biti.

Betonska biološka čistilna naprava je skoraj večna in je izjemno vzdržljiva. Lahko se odločite za električno ali povsem naravno, ki ne deluje na elektriko in ni odvisna od tega. Vsekakor tudi električna biološka čistilna naprava v primeru izpada elektrike deluje enako kot naravna, saj se procesi še vedno v njej dogajajo. Električne naprave le pospešijo procese in jih vzdržujejo ves čas enako, ker je vse skupaj pod nadzorom electronlike.

Taka naprava deluje tako, da ima več prekatov, običajno dva ali tri. V tem prekatu se aktivno blato useda, ker vsek skupaj razgrajujejo mikro organizmi in bakterije, ki morajo nujno biti, da se proces odvija. Zato se pozimi lahko odvija nekoliko počasi, če je bolj mrzlo, ker višja temperatura ugodno vplivana razvoj bakterij.

V drug prekat odteče precej očiščena voda, kjer se še nadalje usedajo batni delci in nato povsem čista voda lahko odteče naprej v naravo, kjer ne bo ogrozila podtalnice ali narave.