Jaz vem kako je, ko zboliš za anoreksijo. Anoreksija se je vame naselila za celih 9 let in rečem lahko le, da mi v tem času ni bilo lahko. Zato si znam predstavljati tudi, kako se mora počutiti nekdo, katerega njegov bližnji ima težave z anoreksijo. Pa naj bo to mama, oče, babica, dedek ali pa le prijatelj. V vsakem primeru ta oseba preživlja prav tak pekel kot oseba z anoreksijo, morda še hujšega. Seveda je drugače ali si mama punce, ki ima anoreksijo ali pa si prijatelj.

anoreksija

Spet odvisno je ali si dober prijatelj ali to punco poznaš le bežno. Ko bo anoreksija prizadela tvojo hčerko, se ti bo zdelo, da se ti je porušil svet. Konec koncev je to tvoj otrok, ki mu priželiš vse najboljše na tem širnem svetu. Že preden se rodi, razmišljaš kaj bo postal. Z njim si, ko shodi, pa ko nariše prvo risbico, dobi prvega prijatelja in gre prvič v šolo. Vsako popoldne ga voziš na različne krožke, potrpežljivo mu kuhaš in se skušaš ne jeziti, ko noče jesti tvoje kuharje. Njegovi uspehi se ti zdijo kot, da je ravnokar zmagal na olimpijskih igrah. Vidiš ga kako postane uspešen ekonomist, si ustvari družino in ima prečudovite otroke. Predstavljaš si vse to. Kar pa si ne predstavljaš pa je zagotovo anoreksija. Anoreksija, ki ti v trenutku zbriše vso predstavo kakšen bo tvoj otrok. Morda bi, preden ga je prizadela anoreksija, res postal točno to kar ste si predstavljali.

Ampak anoreksija ga bo zdaj zaznamovala. Postal bo popolnoma nekaj tretjega. Pred tem pa morate najprej še najti način, kako se bo iz vašega otroka anoreksija še izselila. In to obdobje bo najhujše obdobje v vašem življenju. Ugotovili boste, da vam sploh ni več pomembno, kaj bo vaš otrok, ko bo velik. V prvo vrsto boste postavili željo po tem, da bo vaš otrok sploh imel možnost, da zraste v odraslega človeka. Način, kako se boste z boleznijo spopadali, bo pri vsaki družini drugačen. Pri čisto vsaki pa bo postal prioriteta in nekaj, kar bo to družino zaznamovalo za celo življenje. Morda povezalo skupaj, morda razdrlo za vedno. Ker anoreksija ima možnost, da naredi vse to.

To in še mnogo več. Kako pa bo nek prijatelj doživljal to bolezen? Če je ta prijatelj res dober prijatelj, bo skušal pomagati. Komu pa je vseeno za svojega prijatelja?! Seveda nam ni. In zato bi naredili vse, da bi mu pomagali. Vendar anoreksija je bolezen, pri kateri je zelo težko pomagati. Še posebno zato, ker je vsak primer drugačen in zato ni nekega magičnega recepta kaj narediti ali pa kaj reči, da bo anoreksija izginila. Vendar noben prijatelj se zaradi tega ne bi smel sekirati. Kajti normalno je, da zdravljenje anoreksije ni v njegovi moči. Zavedati se mor le, da bo ogromno naredil s tem, ko bo dal tej osebi z anoreksijo vedeti, da ji je vedno na voljo in ima njegovo podporo. To osebi, ki jo je prizadela anoreksija, pomeni zelo veliko. In tega se moramo zavedati vsi, ki poznamo nekoga z anoreksijo.