3D print je dokaj nova tehnologija, ki omogoča tiskanje izdelkov različnih oblik in velikosti. Nove tehnologije, ki spreminjajo svet so danes v porastu, zato ni čudno, da se je nekdo spomnil, da bi lahko tudi fizične predmete tiskali v njihovi naravni podobi. Ravno to namreč omogočajo 3D printerji, ki jih lahko uporabljate tudi doma, res pa je, da boste zanje verjetno odšteli večjo vsoto denarja, kot za navaden printer.

3D print

3D printerji omogočajo nove dimenzije tiskanja.

Navaden tiskalnik ima danes doma že kar veliko gospodinjstev, 3D printerji pa so gotovo še bolj redek pojav. A če ste navdušeni nad printerji, potem vas bo 3D print gotovo povsem navdušil. Z njim boste namreč odkrili nove dimenzije tiskanja, saj boste lahko natisnili skoraj vse, kar si boste zamislili. Z njimi lahko natisnete makete, figure, prototipe in še veliko več. To je lahko v veliko pomoč projektantom in arhitektom, saj lahko zdaj še pred dejansko izvedbo realizirajo svoj projekt in ga izdelajo v fizični, pomanjšani različici, ne le natisnjeno ali narisano na papirju.

S 3D printom boste na enostaven in hiter način natisnili vse, kar si zaželite. Najboljše pri tem je, da je 3D print cenovno dokaj ugoden. Kako je to mogoče, se zdaj sprašujete? Preprosto, cenovno dostopnost omogoča tehnologija, ki iz dneva v dan napreduje in nam že danes omogoča dostop do stvari, ki so bile nekoč dostopne le premožnejšim prebivalcem Zemlje. Konkretna cena 3D tiskalnika je odvisna od več različnih dejavnikov, na primer od tega kakšno tehnologijo 3D tiska in material boste uporabljali, kako velik je printer, blagovna znamka itd.

Kako pa sploh delujejo 3D printerji? Izdelek najprej izrišete kot digitalni model na računalnik, potem pa ga date v print. Printa se tako, da se ena vrh druge nalagajo plasti materiala, iz katerega nastane končni izdelek. Sicer pa obstaja več različnih vrst 3D printanja, o čemer se pozanimajte pri prodajalcih.